Werkstress, wat bedoel je ermee en wat betekent het voor jou, jouw team en organisatie?
TNO heeft onlangs de werkstress cijfers over 2023 gepubliceerd. Zo hebben 1,6 miljoen medewerkers last van burn-out klachten (betekent niet dat zij zich allemaal hebben ziekgemeld), 33% ervaart hoge taakeisen en 26% van de medewerkers heeft een conflict op het werk met collega’s, leidinggevende of werkgever (Bron: NEA-onderzoek 2022. De NEA wordt uitgevoerd door TNO en CBS).
Binnen Vitalogisch zijn wij veel met het thema werkdruk en werkstress bezig. Het meest bekende model hiervoor is het Job Demands – Resources (JD-R), welke ervan uitgaat dat iedere medewerker wordt geconfronteerd met werkeisen die energie vreten maar ook geven.
Vitalogisch heeft inmiddels meerdere gecertificeerde collega’s als Werkdrukaanpakkers®, een initiatief van het NPDI n.a.v. onderzoek en wetenschappelijke paper van Hylco Nijp (Nijp, H. H. (2022); Inspanning uit balans: Een integraal psychologisch perspectief op de werkdrukproblematiek).
Want een bredere en integrale kijk op werkdruk is helaas echt nodig. Ondanks alle aandacht voor het thema werkdruk lijkt dit eerder toe dan af te nemen. Bij het inspanningsmodel staat vooral de mens centraal.
Met dit inspanningsmodel van de Werkdrukaanpakkers® kunnen wij preciezer zijn over de oorzaken en de oplossingen. Wat is nu echt de kern van het probleem? Wanneer is werken nu goed voor de medewerker en wanneer niet. In de relatie tussen werk en welzijn spelen persoonlijke factoren als ook factoren in de werkomgeving een rol. Juist door de samenhang te begrijpen kunnen we ook exacter kijken waar de werkdrukklachten echt vandaan komen.
Cultuur en werkdruk
Wat is de (werk)cultuur binnen het bedrijf, hoe wordt er gecommuniceerd en wat verstaat men eigenlijk onder werkdruk? Dit zijn belangrijke vragen in een starttraject. Wat is de hulpvraag en waarom komt deze op dit moment? Hoe denkt de organisatie over autonomie en eigenaarschap en bedoelen we hetzelfde? Spreken we dezelfde taal? Wij gaan graag op zoek naar (vaak onbewuste) patronen die leiden naar het openen van nieuwe deuren op persoonlijk, maatschappelijk en organisatorisch vlak.
Sociale verbinding
Persoonlijk functioneren wordt beïnvloed door de sociale omgeving. Het gevoel dat mensen ervaren wanneer zij zich door een ander of anderen gezien, gehoord en gekend voelen, respect ervaren en herkenning vinden. Mensen ontlenen steun en kracht aan deze relatie. Hierdoor ontstaat wederkerigheid, waardoor men elkaar helpt en ondersteunt. Het ervaren van sterke sociale verbinding heeft niet alleen een positieve invloed op het behouden of vergroten van de persoonlijke opbrengst van werkinspanning, maar ook op die van je organisatie. Door invulling te geven aan eigen doelen en behoeften en zorg voor welzijn en verbinding voor jezelf en de organisatie vermindert de werkdruk en ervaar je meer energie om zaken gedaan te krijgen.
Een traject bestaat uit 5 fasen:
1) Oriëntatie
2) Analyse
3) Ontwerp
4) Uitvoering
5) Borging & evaluatie
Wij werken hiervoor graag met het IGLO-model waarin we aan de slag gaan met verschillende leuke en laagdrempelige werkvormen met het individu (scan), de groep, de leidinggevenden en de organisatie. Binnen het model gaan we aan het werk om de inspanning te reduceren en de ontspanning te vergroten.
Wil je ook verder met het inspanningsmodel van de Werkdrukaanpakkers®? Neem dan contact op met Maurice van Schie via info@vitalogisch.nl.
Dit blog is origineel geplaatst op Vitalogisch.nl