Menu Sluiten

Het belang van inzetbaarheidsgesprekken

Een gelijkwaardig gesprek voor toekomstgerichte samenwerking!

In veel organisaties, met name in het MKB, zijn traditionele functioneringsgesprekken een vertrouwd middel om prestaties en doelen te bespreken. Hoewel nuttig, bieden deze gesprekken vaak weinig ruimte om dieper in te gaan op een cruciaal onderwerp: de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Hier ligt een prachtige kans om samen met je teamleden een belangrijke stap te zetten, zonder dat het extra investeringen vraagt.

Een inzetbaarheidsgesprek biedt zowel leidinggevende als medewerker de kans om stil te staan bij persoonlijke ontwikkeling, werkplezier en toekomstperspectieven. Dit gesprek verschilt wezenlijk van beoordelings- of functioneringsgesprekken: het draait niet om evalueren, maar om openheid, samenwerking en toekomstgerichte uitwisseling van ideeën. Beide partijen nemen van tevoren de tijd om na te denken over een reeks vragen, waardoor het gesprek niet alleen goed voorbereid, maar ook gelijkwaardig en waardevol wordt.

Bij een bedrijf in cosmetica stelde ik eerder voor om te starten met zo een inzetbaarheidsgesprek, het begon een beetje stug omdat het eerst niet duidelijk was waarom zo een gesprek gaat plaatsvinden. Door aan medewerkers uit te leggen dat het echt gaat over de inzetbaarheid van de medewerker zelf en volledig los staat van het zgn. beoordelen en/of functioneren. Bij dit bedrijf is gekozen om hier een gezamenlijke meeting van te maken om uit te leggen waarom men hiermee wil starten en dat dit inspanning vergt van de leidinggevende maar ook van de medewerker zelf.

Het resultaat laat zich raden, zowel bij leidinggevenden en medewerkers kwamen antwoorden naar boven waar nog nooit eerder over gesproken was. Vanuit die oprechte verbinding kan men verder, zorg dat je als organisatie ook echt invulling kan geven aan de vragen en de antwoorden 😊 Vraag wel van tevoren of leidinggevenden nog skills nodig hebben om zo een gesprek te kunnen voeren. En mocht een leidinggevende dat moeilijk of niet prettig vinden bespreek dan met elkaar wie die rol zou kunnen overnemen. Dat hoeft natuurlijk niet altijd de leidinggevende te zijn.

Wat maakt een inzetbaarheidsgesprek belangrijk?

Een inzetbaarheidsgesprek is meer dan een eenmalige verplichting. Het gaat over het ontdekken van kansen, bespreken van uitdagingen en inzicht krijgen in wat een medewerker nodig heeft om optimaal te functioneren. Dit leidt tot concrete voordelen:

  • Inzicht in inzetbaarheid: Je krijgt samen een helder beeld van hoe de medewerker zijn werk ervaart en wat er nodig is om inzetbaar te blijven.
  • Stimuleren van betrokkenheid: Het gesprek nodigt medewerkers uit om actief na te denken over hun ontwikkeling en geeft hen eigenaarschap over hun loopbaan.
  • Voorkomen van problemen: Door regelmatig te praten over zaken als werkdruk, balans en gezondheid, kun je vroegtijdig signalen oppakken en aanpakken.

Waar gaat een inzetbaarheidsgesprek over?

De onderwerpen zijn breed, maar vaak goed te verdelen in vijf categorieën:

  1. Werkplezier: Vind je voldoening in je werk? Wat maakt jouw werkdag succesvol?
  2. Kennis en vaardigheden: Zijn jouw competenties up-to-date? Wat wil je nog leren?
  3. Gezondheid en energie: Voel je je fit en gezond om je werk goed te doen?
  4. Werk-privé balans: Hoe ervaar je de balans tussen je werk en je persoonlijke leven?
  5. Toekomstvisie: Hoe zie jij je werk de komende drie tot vijf jaar?

Hoe werkt het?

Het mooie van een inzetbaarheidsgesprek is de eenvoud van de werkvorm. Stel als leidinggevende niet alleen voor om jaarlijks zo’n gesprek te voeren, maar geef de medewerker ook de regie. Laat hen zelf een moment kiezen om dit gesprek te plannen. Dit verhoogt de betrokkenheid en zorgt ervoor dat het gesprek van beide kanten serieus wordt voorbereid.

Voorbereiding is essentieel:

  • Beiden nemen vooraf de tijd om de vragen door te nemen en persoonlijke inzichten op te schrijven.
  • Het gesprek zelf wordt een gelijkwaardige dialoog waarin beide partijen open ideeën uitwisselen.

Resultaat: meer dan een gesprek

Het resultaat van zo’n gesprek is meer dan inzicht; het biedt een fundament voor gezamenlijke groei. Medewerkers voelen zich gehoord en gewaardeerd, terwijl jij als leidinggevende beter begrijpt wat nodig is om het team duurzaam inzetbaar en betrokken te houden.

Inzetbaarheidsgesprekken hoeven niet ingewikkeld of tijdrovend te zijn. Met een eenvoudige, goed voorbereide aanpak zorg je voor een open en inspirerende dialoog die bijdraagt aan het succes van de organisatie én het welzijn van je medewerkers.

Een kleine investering in tijd, met grote impact voor de toekomst.

Deze blog is geschreven door Maurice van Schie en oorspronkelijk geplaatst op Vitalogisch.