Menu Sluiten

Hoe kan het dat Nederland op plek vijf staat van de meest gelukkige landen ter wereld, en tegelijkertijd het aantal jongeren met een burn-out nog nooit zo hoog is geweest?

Burnout

Twee uitersten, die op het eerste gezicht moeilijk te rijmen zijn met elkaar. Volgens filosoof en psychiater Damiaan Denys is het juist heel verklaarbaar. Hij pleit voor minder aandacht voor vitaliteit. Waarom? Dat lees je in het artikel, met daarin ook concrete tips voor HR en leidinggevenden.💡👇

hele artikel https://www.trendsinhr.nl/vitaliteit-vergeet-het/

Reactie op bovenstaand artikel Vitaalrendement oktober 2023

Vitaliteit? Vergeet het! Nu heb ik het idee dat de context van dit artikel wat breder is dan gepubliceerd maar de strekking is duidelijk. In mijn gesprekken met bedrijven en medewerkers probeer ik altijd naast het maken van eigen keuzes dit ook in het collectief (jouw team) neer te zetten. Hoe kun je samen sterker worden en dat doen wat bij je past. Ben jij die medewerker die afwacht of toon je (samen) eigenaarschap om het verschil te maken. Juist de dialoog tussen de werkgever en medewerker is belangrijk. Door met elkaar in gesprek te en te kijken hoe je het beste uit jezelf kunt halen, ook voor de organisatie. Een kleine aanpassing in de functieomschrijving kan voor wat betreft energie en productiviteit aardig wat opleveren. Hiermee bezig zijn is al een onderdeel van Vitaliteit, dus met dit programma zou ik zeker doorgaan 😉

Vanuit positieve gezondheid benadrukken hoe je je kunt aanpassen aan of in een bepaalde situatie en zelf regie kunt nemen met alle emotionele en sociale uitdagingen welke daarbij horen is Veerkracht.
Het mooie van deze tijd is juist dat we leren hierover met te praten, ons kwetsbaar op te stellen en te zien dat onze leidinggevende tegen dezelfde zaken aanloopt. Betuttelen en bemoeien met het totale leven van een medewerker? Daar ben ik ook geen voorstander van. Maar een goed gesprek of actieve training waarin je je richt op zaken waar je echt invloed op hebt en welke zaken bij het leven horen is voor iedereen leerzaam. Als we medewerkers, leidinggevenden en directeuren kunnen helpen zelf iets te verzinnen waaraan men wil werken en daarmee hun veerkracht vergroten dan zijn we een goed eind op weg.


Het goede gesprek, het fysieke welzijn, de sociale omgeving, waardering en het benutten van talenten horen daar ook bij, al dan niet via de werkgever. En niets moet! Alleen als de medewerker daarvoor openstaat. Alles begint met de nut & noodzaak.