Menu Sluiten

HR trends in 2024

Veel verzuim? Dan plaatsen we een extra HR-vacature……

Deze opmerking hoor ik regelmatig, natuurlijk heb je (extra) handjes nodig als het verzuim oploopt. Wellicht nog belangrijker is ook om te onderzoeken welk verzuim beïnvloedbaar is en waar de knelpunten zitten. Wat kun je ervan leren en vooral hoe kun je verzuim voorkomen?

De vacatures vliegen je om de oren, wervende teksten waarin het veelal lijkt dat je als hr-medewerker echt aan de slag mag gaan met de kerntaken binnen het vakgebied. Dat je aan de gang gaat met ontwikkeling van de organisatie, het centraal stellen en ontplooien van medewerkers en arbeidsverhoudingen. Maar als je de vacature tekst goed leest (en hoort)  zijn de hoofdtaken vaak de processen rondom sollicitaties en het begeleiden van verzuimdossiers binnen de WvP (Wet verbetering Poortwachter) samen met de Arbodienst. En oh ja, daarnaast dien je je ook bezig te houden met duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Allemaal belangrijk maar best veel eigenlijk.

Natuurlijk gebeuren er veel goede dingen, maar hoe zou het zijn als iedere hr-medewerker van 2024 zich ook mag bezighouden met de kerntaken? En deze zich als hr-professional kan en gaat profileren. En daarmee zich echt voor een belangrijk deel kan richten met talent binnen de organisatie, de veerkracht en inzetbaarheid van medewerkers, veiligheid (en werkplek), diversiteit en inclusie.

Het begint bij de WHY van een organisatie, en welke waarden wil deze bijdragen aan het verbeteren van onze leefwereld?  Dat je de medewerkers goed kunt vertellen waarom je doet wat je doet en waar je in gelooft. Natuurlijk dien je hier ook de medewerkers zelf bij te betrekken: herkennen zij wat de organisatie wil uitdragen en is daar draagvlak voor? Als deze afstemming er is, zorgt HRM voor de processen en activiteiten en HR voor de uitvoering daarvan.

Het werkveld binnen HR kent zoveel taken, je kunt niet alles weten. Het voorkomen en verminderen van verzuim is een specialisme. Welke hr-collega zou zich hierin willen specialiseren?

De specialisten en vitalogen van Vitalogisch® kun je natuurlijk ook tijdelijk inschakelen. Samen sterk! Dat deze investering ruimschoots wordt terugverdiend brengen we graag in beeld.  Echt het terugdringen en voorkomen van verzuim, want juist aandacht voor preventie en amplitie zorgt voor blije medewerkers waar iedereen wat van merkt en wat aan heeft.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik Maurice van Schie RADI® Vitaloog® ga graag met je in gesprek.