Menu Sluiten

Verzuimbeheer; Van curatie naar preventie naar Amplitie

In veel organisaties begint het besef van de noodzaak om verzuim te verminderen vaak pas als het probleem al ernstige vormen heeft aangenomen. Het verzuim is hoog, of er is sprake van een aanzienlijk personeelsverloop. Pas dan wordt er actie ondernomen en wordt er budget vrijgemaakt voor verzuimanalyses en preventieve maatregelen.

Om dit patroon te doorbreken, pleiten wij voor een verschuiving van het traditionele model, van curatie naar preventie naar amplitie. In plaats van te wachten tot verzuim een acuut probleem is, stellen we voor om proactief programma’s op te zetten die voor iedere medewerker gelden, ongeacht de leeftijd.

Curatie / Verzuim

De eerste stap is het uitvoeren van een grondige verzuimanalyse, waarbij de samenwerking met partijen als de Arbodienst, HR, een adviseur Duurzame Inzetbaarheid, Vitaloog, en in sommige gevallen de assurantieadviseur van cruciaal belang is.

Het doel is om niet alleen het bestaande verzuim te analyseren, maar ook om beïnvloedbare factoren en knelpunten te identificeren. Vaak wordt hierbij de menselijke factor over het hoofd gezien. Het is essentieel om medewerkers, leidinggevenden en de Ondernemingsraad hierbij te betrekken. Open gesprekken, actief luisteren, het stimuleren van eigenaarschap en bewustwording van de gevolgen van afwezigheid dragen bij aan een gezonde, vitale, en gemotiveerde werkomgeving.

Preventie

Hoewel preventie van groot belang is, merken we dat werkgevers dit vaak richten op specifieke groepen, zoals medewerkers met fysieke problemen, of vrouwen in de overgang. Een duurzaam inzetbaarheidsbeleid zou daarentegen levensfase-overschrijdend moeten zijn, waarbij anticiperen op mogelijke problematiek in verschillende levensfasen centraal staat.

Een opvallend aspect in dit proces is dat medewerkers vaak praktische oplossingen hebben als hen wordt gevraagd naar mogelijke verbeteringen. Dus, ook bij preventie is het betrekken van medewerkers van groot belang.

Amplitie

En dan is er de derde pijler: Amplitie, ook wel bekend als veerkracht. Het draait hierbij om het versterken van het welbevinden en functioneren van alle medewerkers. Het begint bij de kern van de organisatie, de WHY en de waarden die de organisatie wil uitdragen. Amplitie richt zich op gezondheid, bevlogenheid, talentmanagement en werkinrichting. Het is van belang om de medewerkers hierbij te betrekken: herkennen zij de waarden van de organisatie en is er draagvlak voor?

Voor organisaties die hulp nodig hebben bij het implementeren van deze aanpak, kunnen specialisten en vitalogen van Vitalogisch® ingeschakeld worden. Samenwerking is hier cruciaal, en deze investering zal zich ruimschoots terugbetalen door het terugdringen en voorkomen van verzuim.

Samen

Maak samen met het team een overzicht van de inspanningen op het gebied van curatie, preventie en amplitie. Deze exercitie kan leiden tot nieuwe inzichten en mogelijkheden. Want ook hier geldt; “Alleen ga je sneller, samen kom je verder”.

Het gezamenlijke doel is om de volgorde van curatie, preventie en amplitie te verschuiven naar amplitie, preventie en curatie. Met deze aanpak streven we naar blije medewerkers, waar niet alleen zijzelf maar iedereen binnen de organisatie baat bij heeft.

Wil je meer weten of ben je op zoek naar begeleiding van het proces om te werken met amplitie als uitgangspunt in plaats van curatie? Neem dan contact op met onze collega Maurice van Schie via info@vitalogisch.nl of bel naar 040 282 4711.